Składniki na kebab własnej roboty

*4 piersi z kurczaka
*duży jogurt naturalny
*5 ząbków czosnku
*połowa kapusty pekińskiej
*cebula
*2 pomidory
*do sałatki: sól, pieprz, oliwa z oliwek
*do mięsa: przyprawa gyros(kebab) lub zwykła panierka z jajka i bułki tartej
*5 tortilli
*srebrna folia (opcjonalnie) do owinięcia tortilli

Przygotowanie dania kebab własnej roboty

1. Piersi kurczaka kroimy w dosyć cienkie paski i porządnie obsypujemy przyprawą gyros (lub panierujemy).
2. Smażymy na patelni do czasu gdy mięso będzie miękkie.
3. Kroimy cienko kapustę pekińską, pomidory i cebulkę.
4. Sałatkę przyprawiamy według uznania.
5. Jogurt naturalny przelewamy do miseczki i wyciskamy do niej czosnek.
6. Dosypujemy trochę czosnku granulowanego, możemy też dodać trochę majonezu (sos jest wtedy bardziej kaloryczny) i odstawiamy do lodówki.
7. Tortille grillujemy w opiekaczu (jeżeli ma taką funkcję) lub w piekarniku przez około minutę, tak aby była lekko chrupiąca.
8. Układamy tortillę na talerzu i na środek kładziemy mięso, sałatkę i polewamy sosem czosnkowym. Składamy tortillę tak aby przypominała pitę z pobliskiego Kebaba ;) Dół owijamy srebrną folią, co zapobiegnie wylewaniu się sosu.
Smacznego ;)